5 coses dels mercats de Sant Cugat que no sabies

El Mercat Vell guarda entre les seves parets més de cent anys d’història i els records de milers de santcugatencs, amb costums i vides que poc tenen a veure amb les actuals. Aquí pots descobrir 5 coses al voltant de la història dels mercats de la ciutat que potser no sabies:

1. El seu origen, un fira: el primer mercat de Sant Cugat se celebrava un cop l’any i rebia el nom de fira. Data del segle XII i era una oportunitat per als veïns, essencialment pagesos, per vendre i comprar bestiar i estris. La seva era una economia d’autosubsistència, així que no necessitaven comprar productes setmanalment.

2. Escenari romàntic: la fira era mercat, però també un gran acte social que va esdevenir més important que la festa major. Una dada important: més de la meitat dels matrimonis tenien un membre foraster, de poblacions veïnes, i s’havien conegut gràcies a la fira.

3. Fira de les forques i Fira de les portadores: des de la segona meitat del segle XVIII, Sant Cugat va tenir 2 fires: una al maig dedicada als estris de segar i batre i al bestiar i una altra al setembre, per a la verema. Es van celebrar fins a començaments de la dècada de 1950.

Mercat001

A les dues s’hi venien peces de vestir, sobretot faixes, basters amb arreus d’animals de tir, joguines i llaminadures. Ocupaven l’actual Plaça de Sant Pere, el carrer Major i la plaça d’Octavià, que s’omplia de xais, cabrits, garrins, aviram, etc.

4. Mercat setmanal des de 1173: el rei Alfons I va concedir el dret a que, cada dimecres, se celebrés un mercat ordenat i controlat pel monestir. S’hi venien verdures, fruites, ous, aviram, conills, caça… Aviat es van haver de construir porxos en els baixos de les cases per aixoplugar venedors i compradors en els dies de pluja.

Mercat004

5. Els barcelonins van exigir un mercat: amb l’arribada d’estiuejants barcelonins, a finals del XIX, van arribar també nous costums. Els forasters volien un mercat modern com els de la capital i, al 1900, l’Ajuntament va construir a la plaça unes barraques de fusta pels venedors. Poc després, es va decidir construir-hi un edifici pel mercat, que s’inauguraria el 1911.