Els beneficis de les fruites d’estiu

Totes les fruites de temporada a l’estiu contenen molta aigua. No només ajuden a mantenir-nos hidratats sinó que també fan que els nostres ronyons funcionin correctament.

A més, milloren el funcionament de l’aparell digestiu i fan que ossos i dents estiguin més forts. Totes les propietats nutritives que aporten són bones tant per al creixement dels infants, com per al desenvolupament d’adults i gent gran.

Us explicarem més a fons els beneficis de 5 d’aquestes fruites.

  • La síndria té molta vitamina C, que ajuda a posar-se més moreno. Té efectes diürètics i és antioxidant, per això ajuda a la regulació de la pressió arterial i el nivell de colesterol.
  • El meló també conté vitamina C, que a més millora tots els ossos, i és antioxidant. És l’aliment ideal si estàs a dieta, ja que té un gran contingut d’aigua i poc valor energètic. Reforça el sistema immunològic i ajuda a prevenir l’envelliment.
  • El préssec és ideal pels diabètics pel seu elevat contingut en fibra i és un gran aliat per la pell perquè ajuda a generar col·lagen. Un altre dels seus beneficis és reduir el risc de patir malalties cardiovasculars.
  • La pruna ajuda a regular el trànsit intestinal, aporta ferro i vitamina A i B per combatre l’anèmia i conservar la salut de la ment. També té molts beneficis per millorar la vista.
  • El mango pot ser un gran aliat per prevenir malalties degeneratives del cor, el càncer o la diabetis. A més, protegeix la pell i els ulls i amb el magnesi i potassi que conté, reforça ossos i músculs.

Raons per menjar peix

Sempre hem sentit a parlar dels grans beneficis del peix, però coneixes les raons per les quals menjar-ne?

El peix és un aliment apte per totes les edats, és fàcil de digerir i té molts nutrients. És ric en proteïnes, i a diferència de la carn, conté una font de greixos insaturats que ajuden a evitar malalties cardiovasculars. A més, el peix té minerals com fòsfor, potassi, sodi, calci, magnesi, ferro i iode, que és una gran font de vitamines del grup B, A i D.

Hi ha una oferta molt àmplia d’espècies, i al MercatVell podràs comprar i tastar el que peix que desitges. T’aconsellem consultar als nostres peixaters sobre la neteja i preparació de peixos que potser no coneixes. Els peixos “desconeguts” poden ser sovint més saborosos que els més comuns.

El peix és molt baix en calories, els blancs contenen aproximadament 80 calories per 100 grams i el peix blau i conté entre 120 i 200 calories per 100 grams. Si vols prevenir certes malalties, el peix pot ser el teu millor aliat. Protegeix el cor, gràcies a Omega-6 i els àcids EPA i DHA, de la família Omega-3. També té una acció antiinflamatòria i contribueix a prevenir el goll, una malaltia que es caracteritza per un creixement anormal de la glàndula tiroide. Enfortir els ossos també és una de les propietats del peix, ja que són una font alimentària de calci. Ajuden al creixement i desenvolupament dels ossos durant la infància, l’adolescència, l’embaràs i la lactància, ja que exigeixen una aportació proteica més alta que en altres etapes de la vida.

Les diferències entre les carns vermelles i les blanques

La diferència principal entre la carn blanca i la carn vermella és la quantitat de sang i de greixos que contenen.

No tots els tipus de carn són iguals: la carn de cada animal es caracteritza per unes proteïnes diferents, i per tant, tenen un impacte diferent per al nostre organisme. En aquest sentit, els dos grans grups de carn que podem menjar són la carn vermella i la carn blanca.

Els dos tipus són una excel·lent font de proteïnes, cosa que les fa imprescindibles per mantenir una dieta equilibrada. A més, ens aporten vitamines i minerals fonamentals per al nostre organisme. Aleshores, quina és la diferència entre carn vermella i blanca? Doncs l’element diferencial és la quantitat de greix i sang que te.

La carn vermella és la carn de vedella, bou i cavall i les vísceres. Aquestes carns tenen una quantitat molt més alta de ferro i greix, cosa que fa que siguin molt bones, però, que hàgim de limitar el seu consum, ja que una ingesta excessiva pot resultar perjudicial.

Per aquest motiu, es recomana reduir el consum d’aquestes.

La resta de racions de carn que hem de menjar (3 o 4 a la setmana) ha de ser blanca, és a dir, pollastre, gall d’indi i conill, pel seu baix contingut en greix i purines, un element químic perjudicial per a l’organisme.

I on queda la carn de porc o de xai? Doncs en funció de l’edat de l’animal i les seves condicions de vida, la carn pot ser o bé vermella o bé blanca. De tota manera, els experts no s’acaben de posar d’acord, i mentre alguns diuen que és vermella perquè es tracta com la carn de bestiar, l’Organització Mundial de la Salut (OMS, en anglès) ha afirmat que és carn blanca.

La carn és un element fonamental en la nostra dieta i no l’hem de deixar de banda. A ElMercatVell trobaràs una gran varietat de carns de primera qualitat. Visita la nostra carnisseria i descobreix quines carns són les millors per a la teva dieta.

TOP 5 de fruites i verdures de primavera

El millor del canvi de la temporada és trobar-ne fruites i verdures fresques i noves que arriben amb la primavera. Vols saber quins?

asparagus-2178164_960_720

Just comença la temporada d’espàrrecs, un aliment baix en calories, amb una gran quantitat de vitamines, sobretot B1, B2, B6, A, C i E. A més té qualitats depuratives i antioxidants. L’espàrrec té un alt contingut en fibra, convertint-lo en un aliment saciant.

La segona verdura que entra al top 5 són les faves, un llegum peculiar, ja que es pot menjar crua quan està verda. Es poden cuinar de moltes maneres, fet que fa d’aquest llegum una gran aliada a la cuina durant la primavera.

Què més pots trobar al nostre MercatVell? Els espinacs també es colen en aquesta llista com a producte fresc i de qualitat a la primavera. Aquesta verdura, també coneguda com “l’or verd” té infinitat de propietats, de les quals en destaquem la provitamina A, una bona quantitat d’acid fòlic, i la clorofil·la, ideal per la prevenció del càncer.

De les fruites es colen en aquesta llista les cireres i els préssecs. Les primeres es comencen a recol·lectar a la primera i és l’únic fruit amb os que es cull abans de madurar. Els préssecs són rics en fibra, aigua i carotens. Ideal per dietes d’aprimament donada la seva quantitat d’aigua.